woensdag 12 oktober 2016

Het is feest voor de oma's en opa's!

Dag mama’s en papa’s,

Jullie hebben een week langer moeten wachten op dit verslagje omdat het thema deze keer niet 1 maar bijna 2 weken duurde. De voorbije week en een half ging het in onze klas over onze oma’s en opa’s.

Iedereen bracht foto’s mee van zijn/haar oma(‘s) en opa(‘s). Deze foto’s kregen een plaats in onze kring. Zo konden jullie kleuters op vrije momenten steeds kijken naar hun oma’s en opa’s èn er vooral ook over vertellen! Wat zijn ze toch heel erg trots als ze, zoals nu, iets kunnen meebrengen van zichzelf! Al was het soms wat verwarrend want oma’s en opa’s krijgen soms ook nog andere namen. Vaak kreeg ik dan te horen, ik heb geen oma en opa, maar wel een “Mammie en pappie” :-)

Naast praten en vertellen over de foto’s werd er deze week ook heel erg veel geknutseld want… een cadeautje voor oma en opa mocht niet ontbreken! We gingen aan de slag met verf, dus deden we onze knutselschorten aan. Eerst gaven we onze bloempot onderaan een zelfgekozen kleur en daarna mochten we de rand van de bloempot versieren met streepjes. We probeerden dit te doen volgens een vast patroon (bv.: rood – blauw – rood – blauw -…) De jongste kleuters schilderden een patroon met 2 kleuren, voor de oudste kleuters mag de uitdaging al wat groter zijn en zij schilderden een patroon met 3 kleuren.Op maandagvoormiddag was juf Wendy in onze klas en dus kon er ook een groepje bij haar “werken”. Aan de tafel bij juf Wendy werden de bloemetjes gemaakt (voor in de bloempot van oma en opa). Iedereen mocht eens tonen hoe goed hij/zij al kan rijgen. Dit keer regen we stukjes van plastic drinkrietjes aan een pijpenrager. Ook hier werd als extra uitdaging aan jullie kapoenen gevraagd om te werken met een patroon. Nadien werden de pijpenragers tot een bloemetje gedraaid.

Jullie kunnen wel raden dat het knutselen deze week de hoofdactiviteit was, aangezien ieder kind 2 bloempotten en bloemen moest maken (voor beide grootouders). De tijd voor andere activiteiten was deze week eerder beperkt, maar toch konden jullie kleuters ook nu weer in de hoeken nieuwe materialen ontdekken.

Zo speelden ze in de hoeken met knopen. Jullie kleuters mochten deze knopen op geometrische en andere vormen leggen. Dit moest natuurlijk wel heel voorzichtig gebeuren, want anders verschoven  de reeds gelegde knoopjes… een geduld werkje maar… heel wat kleuters waren er door gefascineerd.
 

De oudste kleuters kregen de kans om te “schrijven”. De juf vulde zakjes met gel en kleurstof en legde die over opdrachtenkaarten (waarop lijnen en vormen stonden). De kleuters kregen een wattenstaafje en mochten dan een opdrachtkaart kiezen. Deze kaart legden ze onder hun zakje en dan konden ze de opdrachten natekenen (naschrijven). Een stap op weg naar het echte schrijven! Natuurlijk mochten ook de jongste kleuters dit eens uitproberen als ze er zin in hadden.
Vrijdag genoten jullie kleuters van een vrije dag. De juffen daarentegen mochten zelf nog eens op de schoolbanken gaan zitten. Juffen leren immers ook nog graag nieuwe dingen bij en dit komt zeker ten goede van je kleuter.

Jammer genoeg vergat de juf door alle drukte regelmatig foto’s te maken. Dus van de voorbije week zijn de foto’s beperkt…

Afgelopen maandag dan, 3 oktober, vierden we Dorian zijn verjaardag! 
 Hij werd eigenlijk op 30 september al 4 jaar, maar dan was er geen school. We maakten een kroon, zongen ons verjaardagslied en genoten van het dinosaurusboek dat hij had meegebracht. Dorian bleek een echte dinosauruskenner te zijn: hij kende al heel wat dino’s bij naam en die hebben allemaal moeilijke namen hoor! Maar naast zijn lievelingsboek had hij ook nog een boek mee voor de klas! Een echt “snoep”boek. Wij zullen de komende weken nog vaak kunnen snoepen van de letters en verhalen in het boek. Dank je wel!


Op woensdag sloten we ons thema af met een heel fijn oma- en opafeest. Het zonnetje was van de partij en zo werd het een erg aangename voormiddag. Jullie kapoenen gingen samen met oma en opa wandelen en voerden onderweg opdrachten uit. Er waren ook kleuters wiens oma en opa minder mobiel was: ook voor hen waren er aangepaste opdrachten voorzien op school. 
 

 Nadien mocht iedereen genieten van lekkere pompoensoep.We zijn afgelopen donderdag en vrijdag eigenlijk al gestart met ons nieuw thema. Uiteraard zal dit ook deze week nog verder lopen. Waarschijnlijk kunnen jullie wel al raden wat ons thema zal zijn want jullie hebben in de extra brief/mail al kunnen lezen dat we donderdag naar de boomgaard gaan. De komende week wordt een echte “fruit”-week.

Groetjes en tot volgende week!

Juf Rien en haar “oma en opa-liefhebbertjes”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten