woensdag 2 november 2016

Hennie de Heks

Dag mama’s en papa’s,

Eind oktober is doorheen de jaren “Halloween-tijd” geworden. Om Halloween toch een beetje te beleven maar om het niet al te beangstigend te maken kozen we voor het thema “Heksen” met als centrale heks “Hennie”.
Een gekke toverheks die niemand kwaad doet, alleen is ze wel superslecht in toveren.

Het thema “Hennie de heks” leefde de voorbije weken ook in de klas bij juf Sara… Dit wil zeggen dat we dezelfde dingen beleefd hebben in de klas. Niet helemaal hetzelfde, maar de grote lijnen en activiteiten waren dezelfde! Heel leuk! Zowel voor jullie kapoenen als voor de juffen. Op deze manier konden we immers heel gemakkelijk samen een heksenfeest geven op vrijdag!

Maar eerst terug naar het begin van de week. We startten ons thema met het verhaal van Hennie de Heks. Hennie woont in een zwart huis en heeft een zwarte poes met groene ogen. Wanneer Helmer (de poes) ergens ligt te slapen ziet Hennie hem niet en valt ze over hem. Omdat Hennie dit zo beu was tovert ze Helmer in het groen, nu ziet ze hem overal maar… Nu ziet ze hem ook als hij op het bed slaapt en dus zet ze hem buiten in het gras. Groene Helmer loopt in het gras en lijkt wel onzichtbaar… opnieuw valt Hennie over Helmer, dus besluit ze Helmer om te toveren in alle kleuren van de regenboog. Helmer vindt dit helemaal niet leuk! Iedereen lacht hem uit… hij kruipt helemaal tot boven in de boom en blijft daar heel de nacht zitten… Hennie wordt er zelf ook ongelukkig van dus ze besluit hem weer zwart te toveren en… haar huis kreeg al de kleuren van de regenboog! Wat een goed idee! Nu kon ze Helmer toch ook overal zien liggen.
Dit verhaal werd onze leidraad tijdens activiteiten doorheen onze heksenweken…Jullie kapoenen zaten op maandag al op hete kolen want iedereen had een tak meegebracht en die toverden we zo snel we konden om tot een echte toverstaf!  Eerst kreeg de tak een mooi kleurtje en werd hij met felle kleuren en glitters versierd. Nadien zou ook elke kleuter zijn/haar toverstaf ook nog mogen versieren met veren, touwtjes, plakkertjes, figuurtjes,… Zo kreeg iedereen een erg persoonlijke toverstaf.De kleuters die niet aan de “knutselbeurt” waren, konden ondertussen ook in de andere speelhoeken heksentoeren uithalen. Zo mochten ze de spinnen terug poten geven want de heksen hadden alle spinnenpoten weggetoverd. Ze gingen aan de slag met prikparels, wasknijpers en plasticine om de spinnetjes terug gelukkig te maken.


 

 


Dit alles ging veel verder dan alleen Hennie de heks… ook echte heksenspreuken werden heel vaak gebruikt en… er werd ook echte heksensoep gemaakt. Omdat ook de herfst volop aanwezig was in het land werden er met herfstvruchten (eikels, bolsters, kastanjes, beukennootjes,…) de meest gekke brouwseltjes gemaakt en… Natuurlijk moest je dan wel een echte heksenhoed dragen!

 

  


Tijdens de tweede week werd een echte heksenhoed gemaakt. Jullie kleuters gingen aan de slag met tot toverstaf omgetoverde kammen en versierden zo hun hoed met herfstkleuren want ja hoor… Nu hebben die heksen ook al de groene blaadjes omgetoverd in alle kleuren ;-) ! Enthousiast maakte iedereen een heksenhoed.
Daarnaast mochten jullie kleuters ook experimenteren met zwarte houtskool. Ze tekenden een heksenhuis of Helmer….

 
In de andere hoekjes werd met gekleurde blokken een heksenhuis voor Hennie! Of moest er druk geteld worden om heksensoep te maken volgens het juiste recept!  
 

 

 


 
Daarnaast was er voor de oudste kleuters ook nog een meetoefening voorzien… zij mochten de kousen van Hennie knutselen, maar eerst moesten ze meten hoe lang hun strookje moest zijn en het dan op de juiste plaats afknippen. De jongste kleuters mochten dan weer lange stroken knippen als poten voor hun spinnetje.

 

 


  
Op donderdagnamiddag maakten we ook nog even tijd om de herfst echt eens te gaan beleven in het bos. We trokken onze laarzen aan en gingen op stap! In het bos ontdekten we veel blaadjes en paddenstoelen. We vonden ook veel achtergelaten vuil! Foei! Daarnaast ontdekten we dunne, dikke, grote en kleine bomen en zelfs een kikkertje! 
 

  


 

 

 

 

 
We mochten ook eens lopen op de bergen in het bos! Super!


Tot slot was het eindelijk zo ver! Een echt heksenfeest op vrijdag! Op een feest moet er natuurlijk iets lekker zijn om te eten. Wij maakten in onze klas “spinnetjes” (balletjes met spaghetti) en juf Sara maakte toverstafjes (kaas met druiven). Dit vulde we aan met nog wat spokenchips en mandarijnen-pompoenen… 
Het feest kon beginnen! We keken eerst samen nog eens naar het verhaal van Hennie de Heks en dansten eens op een toverliedje… ondertussen stond alles klaar… smullen maar! 
 

 
 


In de namiddag kwam juf Roselinde nog even langs met haar kat… En die was grijs!

 

 

 

 

 

 


 

  We zouden het nog vergeten, maar de afgelopen 2 weken waren er ook 2 kapoenen jarig! Armita en Mauro werden 4 jaar! HIP HIP HOERA! Voor hen hingen we de vlagjes omhoog, maakten we een kroon en zongen we een liedje. En natuurlijk mochten wij snoepen van hun lekkere traktatie!!!! Dank je wel!

 

 

 


Ik wens jullie nog een fijne vakantie!


Groetjes, juf Rien en haar “heksenkindjes”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten