woensdag 23 november 2016

Vriendjes zijn

Dag mama’s en papa’s,

De voorbije 2 weken leefde het thema “vriendjes zijn” in de klas.

Het begon allemaal met het voorlezen van het boek “Hé, wil jij mijn vriendje zijn?” van Eric Carle. Het boek gaat over een muisje dat op zoek is naar een vriendje. Ze komt heel veel staarten tegen en vraagt aan de verschillende  staarten of ze haar vriendje willen zijn. Natuurlijk vraagt ze dit niet alleen aan de staarten, want bij elke staart hoort natuurlijk een dier… elk dier heeft een excuus om geen vriendje te kunnen zijn, dus zoekt Muis steeds verder. Tot slot ontdekt ze een ander muisje en natuurlijk wil zij wel vriendjes zijn! Gelukkig maar!Dit boek werd onze houvast doorheen onze eerste vriendjesweek… 
Zo speelden we een staartenspel, 

 

mochten we de slang natekenen doorheen “blubberzakjes” (zakjes met gekleurde gel erin), 
speelden we met letters en woordkaarten, stempelden we de woorden na, 

maakten een lange slurf voor de olifanten, 
maakten ruzie met vetkrijtjes op papier, … 
 
 


We schilderden ook zoals Eric Carle (de tekenaar en schrijver van ons verhaal). Elke kleuter koos een dier en we gingen aan de slag. We bestudeerden de verschillende dieren goed en ontdekten heel veel verschillende kleuren in de dieren. Zo konden we bijvoorbeeld in de groene krokodil ook nog streepjes geel en blauw zien… We zouden dus geen groen gebruiken, maar kleuren mengen! Altijd leuk!

Nadat iedereen de kleur van zijn dier nageschilderd had, knipte de juf de onderdelen van de dieren uit het blad. Daarna was het dan weer de beurt aan jullie kleuters om de dieren tot dieren te puzzelen… Zo ontstonden er prachtige kunstwerkjes!
We hingen ook pictogrammen omhoog in de klas die de klasafspraken visueel maken en leerden dat we geen speelgoed mogen afnemen, maar dat we aan elkaar moeten vragen of we met het speelgoed mogen spelen.

Deze eerste week werd ook het keuzebord geïntroduceerd bij jullie kapoenen. Vanaf nu heeft elke speelhoek in de klas een kleur. Jullie kapoenen kiezen een kleurenarmband en gaan in dat hoekje spelen. Indien er geen armbandjes meer zijn, is het hoekje vol en moeten ze een ander hoekje kiezen. Dit systeem zorgt er voor dat jullie kleuters bewust leren kiezen en dat ze leren om iets langer in een hoek te spelen, want de armbandjes mogen niet om op het even welk moment gewisseld worden. Het aantal kleuters per hoek is ook beperkt zodat er minder conflictsituaties ontstaan.We vierden ook de verjaardag van Juliette! Zij werd 4 jaar! Hip hip hoera!!! Ze trakteerde met een lekkere taart!
De tweede week stond er een ander verhaal rond vriendschap centraal, namelijk “Rikki”. Rikki is een konijntje dat één slap oor heeft… alle andere konijnen lachen hem uit… Rikki wil er heel graag uitzien zoals de andere konijnen en zoekt allerlei oplossingen voor zijn probleem, maar niets helpt… Tot slot bedenkt hij een manier om de andere konijnen er te laten uitzien net zoals hij! Alle konijnen knopen een wortel aan hun oor en zo zien ze er allemaal net uit zoals Rikki… met één oor omhoog en één oor omlaag.Ook dit boekje gaf heel veel inspiratie om leuke activiteiten te verzinnen! Zo mocht er vrij geknipt worden. De snippertje deden we in een “spuitzak” en zo ontstonden er worteltjes! Wie niet wilde knippen mocht ook gewoon propjes maken. 

Omdat het knippen zo leuk was kregen de kapoenen die er interesse in hadden ook de kans om wortels te knippen. Alleen moesten zij op de lijnen knippen, wat niet altijd zo eenvoudig was. We tekenden Rikki met behulp van een stappenplan en we schilderden op blije, bange en boze muziek.


Als slot op vrijdag beeldden we het verhaal uit van Rikki en zijn vriendjes. In dat verhaal spelen de konijntjes heel veel leuke spelletjes… en of ze leuk waren!!! We probeerden ze allemaal uit in de turnzaal en hadden zo heel veel plezier!

 
Jullie merkten het misschien al op, maar de komende weken zal juf Rien af en toe het gezelschap krijgen van juf Marie-France. Juf Marie-France zit in haar eerste jaar lerarenopleiding kleuteronderwijs en zal dit jaar stage lopen in de klas van jullie kleuter!

De komende weken tellen we af naar de komst van Sinterklaas… Ook nu weer staan er heel wat leuke activiteiten op het programma.

Lieve groeten,
juf Rien en haar "dikke vriendjes"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten