zondag 11 december 2016

Sinterklaas

Dag mama’s en papa’s,

2 weken keken we uit naar de komst van de Sint. Gisteren was het eindelijk zo ver… Sinterklaas kwam op bezoek…

’s Ochtends stond er speelgoed in de klas! Daar wou iedereen natuurlijk snel mee beginnen spelen… Iedereen koos een hoekje en het spelen kon beginnen… de juf moest zelf ook eerst nog een beetje puzzelen (opbouwen playmobil). 
Het geduld van jullie kleuters werd dus even op de proef gesteld. Naarmate de dag vorderde steeg ook de spanning, want Sinterklaas kwam op bezoek in de turnzaal. We wachtten vol spanning op de speelplaats en… 

hij kwam met zijn paard… Alleen: het was z ijn paard niet! Dat was nog steeds een beetje ziek. Gelukkig hebben de opa en papa van Rajvi Sinterklaas geholpen en brachten ze hem met paard en kar naar onze school. De gezamenlijke aftelmomenten naar de komst van Sinterklaas (het zorgen voor het paard van Sinterklaas) verliepen ook heel vlot! Zo was elke kleuter bezig met het terug gezond maken van het paard. Bedankt voor jullie medewerking lieve mama’s en papa’s!
Omdat het “Slecht-weer-vandaag” nog steeds niet genezen was, vroegen we de hoofdpiet of hij eens naar de stalpiet wou telefoneren. We zongen toen uit volle borst ons lied voor het paard van Sinterklaas en wat bleek? Het was plots helemaal genezen! Dat was nu nog eens goed nieuws!
Die lieve Sint had ook nog wat lekkers mee voor elke kapoen: een zak met snoepgoed en een lekkere mandarijn! Mmm! Dank je wel Sinterklaas en Zwarte Piet!
2 weken… we vertellen eventjes wat er allemaal gebeurde in onze klas.

Eerst en vooral gingen de 2de kleuterklassers (de “kabouters”) van onze klas op bezoek in hét huis van de Sint in Sint-Niklaas. Dit werd een hele belevenis.

Toen we buiten aankwamen zagen we een erg groot huis waarop de afbeeldingen van Sinterklaas en Zwarte Piet te zien waren. We waren er! 

We mochten naar binnen via de grote trap. 
We hingen snel onze jassen aan de kapstokken en namen plaats in een grote wachtzaal. Ondertussen was er ook tijd om naar het toilet te gaan. We moesten even wachten op de verschillende Zwarte Pieten. Tijdens dit wachten hielden we de sfeer er in door Sinterklaasliedjes te zingen. 
Samen met de 2de kleuterklassers van juf Sara kregen we een Zwarte Piet toegewezen, de rekenpiet. Hij leidde ons rond doorheen het toch wel heel grote huis van Sinterklaas. Eerst bezochten we de pakjeskamer, waar de Pieten het speelgoed uittesten en daarna inpakken. Dorian mocht de trein eens testen. 

Nadien stapten we door naar het bureau van Sinterklaas. Daar ontdekten we dat de Sint heel veel brillen heeft. 
Na opnieuw wat trappen op te lopen kwamen we aan in de slaapkamer van de Sint. We zagen Sinterklaas zijn slaapkleed, zijn slaapmijter, zijn ringen, zijn potje, zijn hemelbed,… 

 


 

 


Toen werd het tijd om een nieuwe kamer te ontdekken: de keuken. Daar konden we zien wat de Pieten allemaal graag eten: soep, wortelen,… En we hadden geluk: er zaten pepernoten in de oven die net klaar waren. Iedereen mocht er één proeven. 

Daarna stapten we door naar de eetkamer waar we Sinterklaas zijn stoel ontdekten. Zwarte Piet vertelde ook dat ze na het eten wel eens een spelletje spelen zoals een kaartspel. De kaarten zijn erg groot zodat Sinterklaas ze goed kan lezen. 
 De kamer die we daarna mochten ontdekken was de tekeningenkamer. Daar lag ook het boek van Sinterklaas. Voor één keer mocht de juf eens kijken of er namen van de kapoenen van onze klas in stonden… en ja hoor! Iedereen staat er in.
We mochten ook eens gaan piepen in de badkamer van Sinterklaas! Het werd al heel snel duidelijk dat de lievelingskleur van Sinterklaas rood is. De handdoeken, het toiletpaper,… alles was rood. 

 


 


De Zwarte Pieten hebben hun eigen badkamer. Ook daar mochten we eens gaan kijken. Wat een rommel!!! De Zwarte Pieten hadden nog niet opgeruimd… Gelukkig wilden jullie kleuters even helpen om op te ruimen. Al de vuile kleren mochten we in het bad gooien zodat de waspiet ze nadien in de wasmachine kon stoppen.
 

 

 

Nadien ontdekten we ook de hobbykamer. Daar mochten enkele kleuters muziek maken en samen zongen we een liedje terwijl zij muziek speelden.

  

 

We hadden nu bijna alle kamers gezien. De slaapkamer van de Zwart Pieten was indrukwekkend… ze slapen met maar liefst 5 Pieten boven elkaar! Wat een stapelbed! En wie komt logeren mag boven in de hangmat slapen! Vanuit het slaapkamerraam zagen we ook de weide van “Slecht-weer-vandaag”!

 

Stilaan werd het tijd om terug naar beneden te gaan. We kwamen heel veel cadeautjes tegen, maar ook nog een sleutelbord… Daar hangen al de sleutels aan die de Pieten nodig hebben om in de huizen binnen te kunnen die geen schoorsteen hebben.
Langs de steile trap stapten we helemaal tot beneden. 


 

  Daar ontdekten we nog een laatste kamer…. De oefenkamer… Hier oefenen alle Zwarte Pieten het lopen over de daken en het pakjesgooien door de schoorsteen… en natuurlijk mochten wij dit ook eens proberen! Wat een ontdekkingstocht… Iets om nog heel lang te onthouden!
  


Maar goed! Ook in de klas deden we heel veel leuke dingen, want de Zwarte Pieten hadden toch wel vaak onze hulp nodig. Zo maakten we inpakpapier voor de pakjespiet. We stempelden met blokjes mooie rijtjes naast elkaar. Later zouden we dit inpakpapier gebruiken om een fopcadeautje te maken voor op onze Pietenmuts. Om de Pietenmuts helemaal klaar te krijgen mochten jullie kleuters ook speelgoed knippen uit de reclameboekjes… bij wie dit wat moeilijk ging, knipte de juf uit wat de kleuters aanduidden.

 


 Daarnaast pakten jullie kapoenen ook nog heel veel cadeautjes in… ze gingen aan de slag met scharen, kleefband, lintjes, touwtjes,… Na het inpakken was onze cadeautjestafel vaak een puinhoop, maar opruimen kan iedereen als de beste, dus was deze klus ook vaak snel geklaard. 

We hadden de voorbije weken ook heel veel Zwarte Pieten in de klas en er waren ook veel verschillende soorten Sinterklazen op bezoek in de klas… Jullie kleuters mochten zich verkleden! Wat deden ze dit graag! Dankzij de mama van Yana werd dit alles nog wat echter want we kregen een “paard” in de klas! Een echt zadel, een bankje en laat de fantasie maar komen! Doe er nog een jutte zak en fopcadeautjes bij en je krijgt heel leuk en rijk fantasiespel.
 

 

 

  

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De maïstafel toverden we om tot bouwtafel. Met gekleurde dopjes werden er hoge schoorstenen gebouwd of de dopjes werden net zoals snoepjes gestrooid in de schoentjes van papier! We mochten ook bouwen met suikerklontjes! Wat een pret! 
Schrijven deden we dan weer in zout met een veer of we legden letters na met pepernoten.
Er werd ook weer heel wat geteld, want we hielpen de pakjespiet met het klaarmaken van zijn zak door het speelgoed te verzamelen dat op de verlanglijstjes stond.

 

 

Ook juf Marie-France had leuke activiteiten voorzien: zo maakten jullie kleuters met haar lekkere speculaaskoekjes, stempelden ze een pietenmuts met hun vingers,…

 


Door de Sinterklaasdrukte zouden we het nog vergeten: we vierden de verjaardag van Emile. Hij werd 4 jaar! Hip hip hoera!!! Hij bracht lekkere en gezonde “rupsjes” mee! Dat smaakte! Nu Sinterklaas op zijn stoomboot terug huiswaarts keert, kan ook de rust terugkeren in de klas… We zullen ook nu weer volop aftellen, maar dit keer naar een feest dat wat minder spanning met zich meebrengt maar wel eens zo veel gezelligheid! Kerstmis!
  Veel groetjes en tot binnenkort
Juf Rien en haar “Zwarte Pietjes”

PS: * Wie thuis kerstmateriaal heeft (kerstballen, slingers, lichtjes, sterren,…) dat je niet
zelf nodig hebt, mag dat meebrengen naar de klas… We zoeken er dan samen een
leuk plekje voor.
      * Hebben jullie thuis al een kerstboom gezet, dan mag je je kapoen een foto meegeven  
van de kerstboom, zo creëren we een stukje “thuis” in de klas.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten