zondag 8 januari 2017

Kerstmis in de klas

Dag mama’s en papa’s,

Dit hadden jullie nog te goed… het verslag van de laatste “kerst”weken van 2016.

De laatste 2 schoolweken van het jaar werden vooral knutselweken. Jullie kapoenen maakten heel wat sterren voor hun mandje. 7 verschillende sterren en dat x3 want we hadden 3 mandjes…  Je kan je best wel voorstellen dat er veel bedrijvigheid was in de klas. Nu is het natuurlijk geen geheim meer en kunnen we vrij vertellen over onze belevenissen en knutselmomenten. Hopelijk slaagde iedereen er in om zijn/haar nieuwjaarsbrief vlot op te zeggen en had niemand te veel last van plankenkoorts, want “voordragen” is niet zo vanzelfsprekend.

Maar… er werd dus volop geknutseld… We maakten 7 sterretjes en elk volgens een andere techniek. Een andere techniek wil ook zeggen dat je kleuter andere vaardigheden of een ander soort creativiteit kan gebruiken. Zo werden er doorzichtige sterren bekleefd met kleurrijk lantaarnpapier, werden er gouden sterren uitgeprikt, mocht iedereen volgens zijn/haar inspiratie 3 sterren versieren met stift en werd er gestempeld met sponsdubbies. Dit zijn flesjes met op het uiteinde ronde sponsjes zodat het gemakkelijk is om er sterren, mooie en vooral kleurrijke, stippen mee te geven. Maar dan waren we natuurlijk nog niet klaar… de motoriek van jullie kleuters werd ook op de proef gesteld door met touw rond sterretjes te draaien. Er werden ook nog sterren ingekleurd en niet zomaar hoor… Nee, jullie kleuter moest heel goed kijken naar het gekleurde stipje in de ster, dan moest hij/zij zoeken naar het juiste vetkrijtje en tot slot kleurden ze hun sterren dan in! Er werd ook getekend met witte vetkrijtje op wit papier… al snel kwam de opmerking “Juf, mijn krijtje is stuk” J Ze zagen immers geen resultaat van hun tekenwerk maar… toen we er over schilderden met ecoline kwamen hun streepjes en krulletjes plots tevoorschijn! Iedereen werkte ijverig en genoot volop van het knutselen. Natuurlijk was niet elke techniek voor elke kleuter even eenvoudig, maar dan leerden we dat we even moeten doorzetten en dat we dan eens zo trots zijn als de ster afgewerkt is.Ook het mandje werd door jullie kleuter geschilderd… nee, dat is eigenlijk niet waar want ze kregen geen penseel, maar een kartonnen kaartje waarmee ze de verf mochten verspreiden over een reuzegroot blad… Het was eens wat anders en… het resulteerde in prachtige kunstwerken.De laatste weken waren er ook heel veel zieke kapoenen, natuurlijk kregen ook zij de kans om hun sterren te knutselen en om hun mandje en nieuwjaarsbrief te maken. Iedereen was tijdig terug aanwezig op school en kon dus zijn nieuwjaarsbrieven meenemen naar huis.
 


Maar dat was niet alles… In het begin van onze kerstweken versierden we uiteraard onze kerstboom. 
In de loop van de 2 weken maakten jullie kapoenen met schakels allerhande slingers, kerstballen en sterren… die kregen natuurlijk ook een plekje in onze boom. 
Er werden in onze kerstweek ook heel veel stalletjes gemaakt met allerlei soorten blokken… met lego blokken ging het net wat gemakkelijker dan met houten blokken… zo leerden we al spelend dat niet alle blokken gelijk zijn en elke soort zijn specifieke eigenschappen heeft.
 Er werd ook weer heel veel geknipt en gescheurd aan onze “knutseltafel”. Er lagen kerstballen die jullie kleuters mochten vullen met propjes, snippers,… Hier was het voornamelijk belangrijk dat de techniek van het scheuren, knippen, propjes rollen,… verbeterd werd. Het eindresultaat was mooi meegenomen maar dat was niet het belangrijkste.


 


  
Er werden ook kerstballen getekend in sjablonen of gewoon ronde kaartjes versierd met patronen: streepjes, golfjes, cirkeltjes,… jullie kleuter mocht het zelf kiezen.

 Juf Rien bracht ook nog spijkerplankjes mee. Deze vielen enorm in de smaak bij jullie kleuters. Het zijn plankjes waar nageltjes ingeklopt zijn. De kinderen krijgen rekkertjes die ze dan over de spijkertjes mogen trekken… Heel trots kwamen ze hun werkjes tonen.
 

 


We zouden het ook bijna vergeten, maar ook juf Marie-France was er nog bij in de eerste week. Samen met haar maakten jullie kleuters prachtige zoutdeegvormen voor in de kerstboom en een adventskrans. Daarnaast speelde ze ook nog heel wat verschillende spelletjes met jullie kapoenen.

We vierden ook net voor de vakantie Marie haar verjaardag! Zij werd 4 jaar! Hip hip hoera! Ze bracht lekkere cakejes mee… smullen maar!

Natuurlijk werd er ook Kerstmis gevierd op school. We deden dit met al de kleuters van de school samen op donderdag. De kleuters van juf Roselinde speelden het kerstverhaal na, we keken naar grappige kerstfilmpjes en… jullie kapoenen mochten smullen van een lekker stukje ijstaart. Foto’s kunnen jullie vinden op de blog van de school.

Op vrijdag hielden we dan weer een kerstfeestje in de klas, samen met de kleuters van juf Sara. Eerst moest er gewerkt worden. Er werden wortels, tomaatjes en komkommers gesneden voor de speeltijd. Na de speeltijd was het dan echt zo ver… na het opzeggen van onze nieuwjaarsbrieven voor elkaar begon het feest. De juffen hadden ook nog wat chips voorzien. Deze kommetjes waren als eerste leeg maar… ook de groenten werden nadien heel flink allemaal opgegeten. Wie dat wou kreeg nadien nog een bekertje met grenadine en dan mochten onze kapoenen samen met de kleuters van juf Roselinde kijken naar een film in de eetzaal.
Ik wens jullie allemaal een fijn en gezond 2017
Juf Rien

PS: Bekijk ook zeker eens onze klasblogpagina dan kan je ook heel wat foto’s ontdekken. Foto’s van ons kerstfeestje kan je ook vinden op de klaspagina van juf Sara.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten