zondag 5 februari 2017

Licht en donker

Dag mama’s en papa’s,

Het jaar 2017 startten we met het thema “lichtjes in het donker”. Dit thema sloeg onmiddellijk aan. Vooral dan het donker hoekje waarin jullie kapoenen konden wegkruipen en spelen met verschillende lichtjes werd “het” hoekje van de klas. Natuurlijk was er in deze week ook een knutselactiviteit. We maakten een ondergaande/opkomende zon. Om te weten welke kleuren we daarvoor moesten gebruiken keken we eerst naar een filmpje op de computer. Eigenlijk wou ik dit met jullie kapoenen “live” bekijken, maar de donkere wolken ’s ochtends waren de spelbreker. We ontdekten door het filmpje dat de zon niet alleen geel is, maar ook rood en oranje. We druppelden deze kleuren op een ronde schijf… we legden er plasticfolie op en wreven de kleuren door elkaar. Eens de verf droog was mochten jullie kleuters de zon een plaats geven op hun blad. Was hun zon al helemaal wakker en kon je ze al helemaal zien, of was de zon nog wakker aan het worden en zag je nog maar een stukje…? Dat mochten jullie kleuters zelf beslissen. Om het plaatje volledig te maken mochten jullie kapoenen ook nog 3 sterren een plekje geven.Licht en donker, dag en nacht,… deze dingen zijn nauw met elkaar verweven. Daarom vertelde ik het verhaal “Sam in het donker”. Sam is een schildpad die bang is voor donkere plekjes en dat is een probleem want hij woont in een schild. Hij gaat op bezoek bij andere dieren en hij ontdekt dat iedereen wel bang is voor iets en… iedereen heeft een oplossing bedacht voor zijn probleem. Hij ontdekt zelfs dat zijn mama bang is. Ze was namelijk bang dat hij verloren was gelopen. Toen Sam ’s avonds moest gaan slapen kroop hij een beetje bang in zijn schild maar… hij had ook een oplossing bedacht… toen niemand het zag stak hij een lichtje aan.


Naar aanleiding van dit verhaal maakten we ook een lichtje. We prikten gaatjes in een huishoudrol en knipten er lange stroken in… We ontdekten dat knippen in een rol niet zo gemakkelijk is want het was soms wel heel erg hard. Nadat alles geknipt was gaven we ons lichtje een fluorescerende kleur… we bevestigden er een neptheelichtje in en klaar was ons lichtje.

Tijdens het vrij spel mochten jullie kleuters ook nog een ander lichtje maken. Ze knipten snippers en kleefden deze op een glazen potje. Dit deden ze helemaal zelfstandig! Wat worden ze groot!
Tijdens het spel in de hoeken sorteerden we ook prenten. Jullie kapoenen moesten goed kijken of de prenten bij de dag (zon) of bij de nacht (maan) pasten.


In een ander hoekje werd er gespeeld op de lichtbak. We maakten er vormen op met fluorescerende rietjes. 

Met “glow in the dark” armbandjes maakten we dan weer lange kronkelende staafjes.


We vierden ook de verjaardag van Sean. Zij was jarig in de vakantie, maar natuurlijk heeft ook zij recht op “haar” dagje in de klas. Hip hip hoera voor Sean, ze werd 4 jaar.


We verwelkomden ook Chahid in onze klas! We zullen hem heel warm ontvangen zodat hij snel zijn plekje vind in onze klas.

Groetjes,
Juf Rien en haar “lichtjesfanaten”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten