zondag 5 februari 2017

Winter

Dag mama’s en papa’s,

Na onze “licht en donker”week ontdekten we dat het stilaan echt winter werd. Het werd buiten erg koud en af en toe viel er ook al eens wat sneeuw. Tijdens dit thema mochten we spelen in een sneeuwbak! Geweldig toch! Het was geen echte sneeuw, maar het waren wel allerlei materialen die wit waren (snippers, wattenbollen,…). De sneeuw werd volop in potjes, doosjes,.. gestopt.Als knutselactiviteitje maakten we een sneeuwman. Deze sneeuwman kon dan ook dienen als zaalversiering voor het “Berenbootfeest”. We gingen aan de slag… De kabouters knipten eerst en vooral een ijskristal (blad vouwen en snippers uitknippen), daarna prikten ze een sneeuwbal uit. Op deze manier ontstond er een prachtige sneeuwman… Natuurlijk was die nog niet klaar! We gaven hem een wattenhoofdje en vervolledigden de sneeuwman. Op de tafel stonden allerlei materialen waarmee ze dit konden doen. Iedereen mocht zelf kiezen hoe ze de armen, hoed, oogjes, neus,… maakten. Op deze manier creëren we persoonlijke kunstwerkjes waarop jullie kapoenen eens zo trots zijn.
De muizen in de klas mochten dan weer een sneeuwman maken van muizentrapjes… wat viel dit in de smaak. De eerste stapjes waren moeilijk, maar nadien verliep dit vlot. Ook zij kregen de kans om zelf de materialen voor de afwerking te kiezen. De materialen bevestigen gebeurde soms door de juf omdat er sterke lijm van het lijmpistool nodig was om de dingen op hun plaats te houden.
Nadat iedereen een sneeuwman gemaakt had, waren er ook nog kleuters die de andere sneeuwman wilden maken. Natuurlijk kregen ze hier ook de kans voor.

We deden tijdens dit thema ook nog een schrijfdans. Hierbij worden bewegingen ondersteund door muziek. Dit keer lag de nadruk op ronde bewegingen. Door verschillende rondes boven elkaar te tekenen ontstond er een sneeuwman. De eerste keer voerden we de bewegingen uit in de lucht. Daarna mochten de kabouters de rondes op een blad tekenen en de muizen voerden de bewegingen uit in scheerschuim. We deden een beetje verf bij het scheerschuim zodat we na het draaien een afdruk konden maken van hun werk.
 


We speelden de voorbije weken ook nog in de hoekjes. Daar vonden we “winterse” activiteiten. Zo mochten we spelen in de sneeuw (bloem + olie) en sneeuwballen maken. We schreven letters in het zout


en in een andere hoek maakten we ook kunstige bouwwerken met playmaïs (sneeuwvlokjes) en stokjes.

Jullie kleuters zijn ook echte knipkampioenen… ze doen niets liever dan knippen en nog eens knippen, dus mochten ze de voorbij weken heel veel sneeuw knippen… Sommige kapoenen gingen de uitdaging aan om te knippen op de lijnen, anderen knipten dan gewoon snippers!Daarnaast konden we ook nog eens sneeuwballen kleven… We kleefden rondjes op de letters van de naam.
Jullie kleuters mogen steeds vrij kiezen of ze al dan niet kiezen voor de verschillende hoekjes… daarom zullen zij dan ook af en toe werkjes hebben die zij niet uitgevoerd hebben.
Omdat spelen met sneeuwballen leuk is, maar in de klas het gooien beperkt is, deden we onze jassen aan en gingen we naar buiten. Daar speelden we op de speelplaats met de sneeuwballen. Iedereen kon nu zo hoog en zo ver gooien als hij/zij maar kon. Alleen was het terugvinden van het sneeuwballetje niet altijd zo gemakkelijk. ;-)
 Ook tijdens deze week hadden we een jarige! Aymen werd 4 jaar! Hip hip hoera!
  
 


Omdat het koude dagen zijn, leerden we ook dat vogeltjes dan wat hulp nodig hebben. Samen met de mensen van de werkgroep “Vaar groen” maakten jullie kapoenen voederbolletjes. Hopelijk hebben ze al een mooi plekje in de tuin gekregen bij jullie thuis. 


Na deze 2 winterse weken was het even tijd voor een “witte week”. Tijdens deze week komt er geen specifiek thema aan bod, maar neem ik even wat meer tijd om samen te spelen met de kinderen in de hoeken. Ook is er dan meer ruimte om samen een gezelschapsspel te spelen. Jullie kleuters mogen dan ook eens kiezen met welk speelgoed ze willen spelen in de klas, al is kiezen wel moeilijk J  Zoveel speelgoed om uit te kiezen J

In deze week vierden we lichtmis. Jullie kleuters werden getrakteerd op poffertjes (de kleine versie van pannenkoeken). Dit is een oeroude traditie die we met veel plezier in stand houden. We vieren Lichtmis met pannenkoeken omdat die de zon symboliseren. Ook jullie foto’s i.v.m. de geboorte en/of het doopsel werden bekeken.


 

We verwelkomden ook 3 nieuwe kleuters in onze klas. Remi, Enora en Wannes maken de overstap van de klas van juf Evelien naar onze klas. We zullen goed voor hen zorgen zodat ook zij zich snel thuis voelen in onze klas.

We genoten ook al eens even van lente temperaturen en dus gingen we buiten fietsen… Joepie!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Na deze fijne week zijn we klaar voor 2 weken “SUPERhelden”!
Wie thuis kledij, boekjes, posters, spelletjes,... heeft van superhelden (Megamindy, Rox, spiderman,…), mag deze meebrengen naar de klas. Vergeet ook niet een oude T-shirt van je kleuter mee te brengen voor een echte superhelden cape!


Winterse groeten van juf Rien en haar “sneeuwkabouters”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten