zondag 19 maart 2017

Het luie lieveheersbeestje

Dag mama’s en papa’s,

De voorbije weken werkten we rond het thema “Het luie lieveheersbeestje”. Tijdens dit thema stond vooral de “geletterdheid” in de belangstelling.

Jullie kapoenen leerden de voorbije weken werken met stappenplannen. Zo vouwden we lieveheersbeestjes volgens een stappenplan en leerden we ook lieveheersbeestjes tekenen en/of schilderen.De lieveheersbeestjes waren alomtegenwoordig in de klas, net zoals heel veel verschillende schrijfpatronen. Zo lieten jullie kleuters op de lichtbakken de lieveheersbeestjes rondvliegen door de rijst. We speelden ook met magneten. Op een houten plank zaten verschillende lieveheersbeestjes. Wanneer we met een magneet onder de plank kwamen, konden we de lieveheersbeestjes laten “vliegen”. We probeerden om de lieveheersbeestjes volgens de verschillende patronen te laten vliegen. Dit was niet altijd even gemakkelijk maar wel een echte uitdaging.

Om de schrijfpatronen te oefenen mochten jullie kapoenen ook de lieveheersbeestje laten vliegen tussen de bloemen. De lieveheersbeestjes waren verfrollers. Er ontstond zo een kleurrijk werkje.

In onze ontdekbakken lagen dan weer verschillende dierenknuffels. Aan de hand van deze dierenknuffels konden ze het verhaal van het luie lieveheersbeestje naspelen. Er lagen ook vertelstenen in de ontdekbakken. Dit zijn stenen met daarop de verschillende afbeeldingen van de dieren. Ook met deze stenen konden ze volgens hun eigen fantasie het verhaal naspelen of er een nieuw verhaal mee verzinnen.


We tekenden ook het verhaal aan de hand van verschillende schrijfpatronen. Het werd een soort tekendictee. In het werk van jullie kapoen herkennen jullie zeker de gele slingerende aap, de oranje brullende tijger of de blauwe niezende olifant. We tekenden geen vormen (enkel het lieveheersbeestje) maar we tekenden de bewegingen die de dieren maakten volgens eigen fantasie.
Er werd deze week ook volop met woorden en letters gespeeld. Zo gingen we op zoek naar woorden die beginnen met een “L”, zochten we woorden die gerelateerd zijn aan een lieveheersbeestje zoals “stippen, vliegen, rood,…”, hakten en plakten we de verschillende dierennamen, zochten we pootjes voor ons lieveheersbeestje (daarbij moest de juiste letter gezocht worden), lieten we lieveheersbeestjes met letters op hun vleugels vliegen tot bij de bloemen met dezelfde letters,…, speelden we met letters bij hamertje tik, schreven en stempelden we woordkaarten na,…
Vrijdag vierden we Simon zijn verjaardag. Ook hij werd 4 jaar. Hip hip hoera!!!
 

We genoten ook al van het eerste lentezonnetje en aten onze koek buiten op.
De komende weken zal ons thema “Piep, het is Pasen” zijn, maar natuurlijk zal ook het thema boerderij niet ver weg zijn!

Tot het volgende verslagje!

Lieve lettergroetjes, juf Rien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten