zaterdag 4 maart 2017

Superhelden + carnaval

Dag mama’s en papa’s,

Het thema “superhelden” leefde ongelooflijk in de klas.

Het was niet alleen de bedoeling dat de superhelden van de kleuters in de aandacht kwamen te staan (MegaMindy, MegaToby, ROX, …), maar de kleuters ontdekten ook dat ze zelf echte superhelden kunnen zijn. Niet alleen door superdingen te doen, maar ook door ons elke dag zoals superhelden te gedragen. Samen ging ik met jullie kapoenen op zoek naar wat “goede” superhelden doen nl. samen spelen, goed opruimen, lief zijn voor elkaar, … We somden ook eens op wat “niet zo flinke” superhelden wel al eens durven doen “bijten, schoppen, speelgoed stukmaken,… Het al dan niet gewenste gedrag werd in pictogrammen weergegeven. Deze pictogrammen hingen we ofwel bij de groene (goede) superheld ofwel bij de rode (niet zo flinke) superheld. Jullie kleuters hun symbooltjes kregen ook een plekje bij de superhelden! Soms was het eens moeilijk om een superheld te zijn en dan verhuisden de symbooltjes al eens naar de rode superheld, gelukkig slaagde iedereen er tegen het einde van de dag wel altijd in om terug bij de groene superheld te geraken!

We maakten de voorbije weken ook een superheldencape en superheldenarmbanden. In de klas werden de superheldenarmbanden heel vaak van de kast gehaald om ze aan te doen tijdens het spel in de hoeken! Echt superhelden! Ze beschilderden en ontwierpen hun eigen armbanden! Knap toch!


De superheldencapes die kregen ook vorm met inspraak van jullie kleuter. Ze mochten zelf kiezen in welke vorm hun letter op hun T-shirt gestempeld werd. En natuurlijk kozen ze ook zelf de kleur van de verf. We gebruikten textielverf, dus normaal gezien kunnen de superheldencapes tegen een wasbeurt!

Maar dat was niet het enige: we schilderden ook zelf een superheld. Iedereen koos een kleur voor het gezichtje en schilderde dan de “onderdelen” (ogen, oren, mond,…) er bij. Tijdens de schrijfdans gaven we met wasco een masker aan onze superheld. Sommige kleuters tekenden al liggende achten ()… De andere voor wie dit nog wat moeilijk was, tekenden 2 ronden. Daarna prikten we nog de eerste letter van onze naam uit, kozen we een kleur voor onze supercape en klaar was onze superheld!

Onze maïstafel werd omgetoverd tot een rijsttafel… We toverden de rijst in verschillende kleuren en eens de rijst droog was mochten jullie kleuters er volop mee experimenteren… Ik plaatste de weegschaal er ook nog bij en dat was het dan… De rijst werd geschept en gegoten dat het een lieve lust was… soms ook wel eens naast de tafel, maar dan is de afspraak dat dit opgekuist wordt. Tegen het einde van de week waren er al heel veel kleuters die dit spontaan deden! Als dat geen echte superhelden zijn!


De afgelopen weken werd onze poppenhoek een spaghettirestaurant! Mmm witte wol deed dienst als spaghettisliertjes… Leuk! Er werd heel veel gekookt voor elkaar en natuurlijk moesten ook de tafels gedekt worden.
 


Ook in de andere hoeken konden jullie kleuters steeds nieuwe dingen terugvinden: stempelkaarten met superhelden, superhelden die boven de huizen konden vliegen op de lichtbak, een superheldenrace spelletje,… We ontdekten ook een nieuw hoekje! De computerhoek! We kregen een “touchscreen” en dus kunnen jullie kapoenen nu ook op de computer een verhaal herbeluisteren, spelletjes spelen,… Ik moet jullie zeker niet vertellen dat dit een “succeshoekje” is!
 
We keken ook naar een superheld die tussen de laserstralen kon stappen en kruipen… dit wilden we ook wel eens proberen… we maakten een spinnenweb van wol en kropen door, over en tussen de draden. De dagen nadien bleef dit staan en lieten we de superhelden door de touwen vliegen.
 

 

 

 

 

 

 


 

 


Er waren de voorbije weken ook 2 jarigen. Gaëlle en Chahid werden 4 jaar! Hip hip hoera!!! Ze schitterden op de verjaardagsstoel!

 

We verwelkomden ook terug een nieuwe kleuter in de klas nl.: Anisa. Zij kwam voor de vakantie al eens een dagje de klas verkennen.

Het thema superhelden vloeide over in het thema carnaval en zo kwam ook de confetti in de klas… Superleuk toch! Alleen was het zo leuk dat hij na verloop van tijd overal in de klas terug te vinden was, ook al was dat nu niet echt de afspraak!

Op woensdag had ik plots geen gewone kleuters meer in mijn klas, maar prinsessen, beren, draken,… Wat zag iedereen er gek uit! Het was natuurlijk carnaval!!! We maakten er samen met al de kleuters van de hele school een fijne dag van… We organiseerden een modeshow en werden getrakteerd op pannenkoeken! Dank je wel aan de ouders van de ouderraad!
 

 

 

 


Als feestelijke afsluiter voor de vakantie maakten we “superheldendrank”. De kleuters voorspelden dat we dan zouden kunnen vliegen… Ik ben eens benieuwd of het gelukt is… We brouwden het mengsel in een grote pot. Het bestond uit spuitwater, grenadine en… vers geperst fruitsap! Voor sommige kleuters leek het een verrassing dat appelsiensap uit een appelsien komt… Ze vonden het in ieder geval geweldig om de appelsienen uit te persen! De elektrische fruitpers maakte wel wat lawaai en doordat je hand een beetje trilt als je de appelsien vasthoudt, was er wat overtuigingskracht nodig bij sommigen om het te proberen. Maar uiteindelijk wilde iedereen wel eens fruitsap proberen maken.Tot snel!
Lieve groeten van juf Rien en haar “superhelden”!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten