maandag 5 juni 2017

Kriebeldiertjes / Bloemen voor mama

Dag mama’s en papa’s,

De voorbije weken was het erg druk. Even tijd dus voor een terugblik op de voorbije weken. Samen met juf Marie-France beleefden jullie kleuters een heel leuke tijd.

Het eerste thema dat aan bod kwam was het thema “kriebeldiertjes”. Tijdens dit thema toverden ze eierdozen om tot kriebeldiertjes. Met wat verf werden er plots rupsjes, vlindertjes, lieveheersbeestjes,… geboren.


In hetzelfde thema hadden we de week voordien ook al volop getekend voor “tekenfund”. We tekenden gras met wasco en schilderden dan onder het gras bruine aarde en boven het gras blauwe lucht. Eens dit droog was, was het tijd om de kriebeldieren door het gras en in de lucht te laten kruipen/vliegen. We maakten met onze vingers rupsen, vlinders, mieren, slakken, libellen,… De resultaten waren PRACHTIG! Wat een TOP-kapoenen!

Jullie kleuters kregen ook de kans om zelf kriebeldieren te creëren met gekleurde vormen (ronden, rechthoeken, halve ronden, …). De enige vereiste was het maken van een kop, buik en pootjes. Sommige kleuters voegden er heel veel poten aan toe, anderen maakten dan weer vleugeltjes, … Iedereen creëerde volgens zijn/haar eigen fantasie. Ook op de lichtbak werden er met vormen en rietjes kriebeldieren gemaakt.In de gang werd er dan weer een heuse kriebeldierenrace georganiseerd. De juf had kleine kriebeldieren voorzien. Je kleuter mocht die op de startplaats leggen en met behulp van een rietje mochten ze deze tot in hun “huisje” blazen.


Daarna was het de beurt aan de mama’s om in de aandacht te staan. Juf Marie-France toverde de klas om tot een “mama”-klasje. In de boekenhoek vonden we boekjes rond mama, in onze ontdekbakken lagen handtassen, halskettingen, … De foto’s van de mama’s kregen een plekje bij de 2 grote bloemen in de kring. Zo kon iedereen kijken naar zijn/haar mama wanneer ze dit zelf wilden.

 

Er was ook een echte bloemenwinkel in de klas. Tijdens deze 2 weken werden er dus heel wat bloemetjes verkocht. De juf voorzag ook een kassa en zelfs centjes! Net echt!Ook met de plasticine werd er tijdens deze week gespeeld. Er werden hele mooie bloemen “geboetseerd”.

In de poppenhoek werd wel heel goed voor al onze kleine “baby’tjes” gezorgd. Ik denk dat mijn kapoenen thuis het goede voorbeeld krijgen. Ze krijgen op tijd eten, een verse pamper, … En wanneer ze te veel wenen gaan al die lieve mama’s en papa’s er eens mee wandelen in de gang.

 
 


We ontdekten ook bloemen, we roken en voelden er aan en ontdekten al de verschillende kleuren en onderdelen. Natuurlijk wasten we nadien ook eens onze handen want het sap van de bloemetjes kan gevaarlijk zijn.

In de kring werden er ook veel spelletjes gespeeld. Eén van de toppers was het spelletje “boem”. Er lagen dan 4 verschillende voorwerpen in de klas. 1 kleuter werd naar buiten gestuurd. In de kring werd afgesproken bij wel voorwerp er “boem” mag worden geroepen. De kleuter in de gang wijst de voorwerpen aan en gaat op zoek naar het voorwerp dat “boem” zal zeggen.

Al spelend leerden we ook een bloemenliedje en ons moederdagversje. Dit deden we met behulp van een dobbelsteen en verschillende prenten. Deze dobbelsteen werd voor meerdere activiteiten gebruikt. Zo mochten jullie kleuters ook afhankelijk van de kleur die ze gooiden met de kleuterdobbelsteen op zoek gaan naar een kleurenbloem in de klas. Wat hebben jullie kleuters goede ogen, want soms waren de bloemen wel erg goed verstopt.

Natuurlijk kroop er ook heel wat tijd in het knutselen van het cadeautje voor de mama’s! Stempelen van bloemen, schilderen, … Tussen de stagedagen van juf Marie-France door werd onze klas een echt “knutselatelier”. Met prachtige resultaten tot gevolg!
De “maïstafel” werd de laatste weken ook omgetoverd tot een zandtafel. Er werden al heel wat zandkastelen gemaakt, bloemen geplant, potjes gevuld en overgegoten…De laatste stageweek ging over het boek “het ding”. Het verhaal ging over verschillende dieren die “het ding” vinden. Ze weten niet wat het is en ze gebruiken het dan maar als sjaal, als cape, … Ze maken ruzie en trekken zo hard aan “het ding” dat het ding in duizend stukjes scheurt. Op dat moment wil het jongetje dat gaan zwemmen is zijn slipje aandoen, maar die scheurt voor zijn ogen in duizend stukjes.

Jullie kleuters mochten tijdens deze twee dagen heel veel voelen… Zo ontdekten ze heel wat verschillende materialen en structuren met hun handen. Ze ervaarden ook hoe het was om te knippen in stof… Dat was uiteraard niet zo gemakkelijk, maar het lukte al aardig.

Tussen al deze thema’s door vierden we ook nog de verjaardag van Leon en Lenn! Ze werden 4 jaar! Hip hip hoera x2 dus! Dank je wel aan de mama en papa van Lenn en Leon, want ze verwenden ons met een lekkere traktatie!

 

 

 


Wanneer het weer het toe laat, proberen we ook buiten te “picknicken”. We eten dan ons fruit en onze koek op in het gras! Ik moet jullie niet vertellen dat dit een heel fijn groepsmoment is.

En wanneer het echt goed weer is, mag er ook in de namiddag buiten gefietst worden. Ook de zandbak gaat dan open en deze zit, zoals jullie wel kunnen raden vaak snel vol met veel enthousiaste kleuters.
 

 

 

Voor de kleuters van de tweede kleuterklas stond ook “Rollebolle” op het programma. Samen me de tweede kleuterklassers van juf Sara, juf Marijke en juf Roselinde gingen we naar de sporthal in Sint-Martens-Latem. Daar beleefden we een schitterende sportnamiddag met veel afwisseling. De foto’s zullen jullie kunnen bewonderen op de algemene pagina van de schoolblog.


Lieve groeten, juf Rien en haar kapoenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten